Chakrapunten

Chakrapunten zijn van levensbelang om vitaal en gelukkig te zijn. De Goddelijke energie die er doorheen stroomt, zorgt voor een psychisch en lichamelijk welzijn. Als er een verstoorde werking is, kun je depressief, angstig of verdrietig raken. Je wilt die last niet meer bij je dragen. Die last kan voor lichamelijk ongemak zorgen. Je wilt sterk en gezond zijn en helemaal vrij. Als alle chakrapunten optimaal functioneren, ben je helemaal verbonden met een positieve helende vibe. Via de chakrapunten stroomt de krachtige kosmische energie in jouw lichaam en zorgt voor sterke cellen en organen en systemen die een relatie hebben met bepaalde chakra’s . Dit zorgt voor opheffing van ongemak en ziekte. Het lichaam heeft zeven hoofdchakra’s.  Chakra betekent wiel in het Sanskriet (taal uit het oude India) en zorgt voor bewustzijn om glinsteringen van de ziel te laten zien.

1e Chakra, wortelchakra

In het perineum onder aan de ruggengraat

Klieren: bijnierschors dat steroïde hormonen afscheidt, cortisol en corticosteron, breekt aminozuren af, stimuleert lever glycogeen en glucoseaanmaak en controleert de hartactiviteit en bloeddruk. Controleert de adrenaline stroom, nieren zelf bevatten voorouderlijke vitaliteit en levenskracht. Wij zijn afhankelijk van hun om in het leven verankerd te blijven. Het vinden van een stabiele en permanente band met wat echt en waar is, kan ons door veranderingen heen helpen. Maakt ons bewust, dat we gegrond zijn in een positief en liefdevol gevoel voor het leven. Dit punt houdt het zuur- en alkaliteit-niveau in de cellen in evenwicht.

Kleur rood
Planeet: Aarde,
Intelligentie aspect: organisatorisch
Zintuig: reuk
Kristallen: robijn(handvol robijnen versterkt en re-activeert het hart, bevat de essentie van vitaliteit en regeneratieve krachten) , bloedsteen (fel oranjerood) kan bloed zuiveren, heeft een groot magnetisch veld, dat lichte klachten kan genezen, vooral waar bloed stagneert of onzuiver is) , hematiet  magnetisch erts, zilver. Grond de geest, draag hem bij je)

sterrenbeeld: Steenbok
Metaal: Lood
Aarde: indianenreservaten en hun heilige land van alle inheemse volkeren.

Kwaliteit: geduld, structuur, stabiliteit, veiligheid, vermogen om dromen te duiden.

Levenszaak: het materiële te zien als heilig, vertrouwen in plaats van wanhopen, doorzetten.

Lichte activiteiten: yoga, bewegingen door activatie voeten en benen, gronding,

Spirituele  Activiteiten: schoonheid en perfectie van natuur zien.

Positief archetype: moeder (geloven in het goede van het leven) negatief: slachtoffer

Engel: Michaël, leider van hemelse legers tegen die van het kwaad.

Bekrachtiging: Ik weet dat ik werkelijk goed ben, ik weet wie ik ben en kies op basis van wat ik weet dat goed voor me is. Ik bekrachtig mijn recht op het leven dat ik kies.

2e Chakra, geslachtschakra

0,5 cm onder de navel en 0,5 cm in het bekken

Kleur: oranje, de kleur brengt warmte, genezing en lichamelijk welzijn.  Wekt eetlust op.
Element: water
Vitale energie en verbonden met levenskracht, sensatie/genot, sensualiteit/ seksualiteit, band met vreugde en passie;
Stimuleert lichamelijke energie en kan kanalen openen van onderdrukte vitaliteit door een overactieve geest.

Zintuig: smaak,;
Edelsteen: kornalijn/tijgeroog,
Sterrenbeeld: kreeft/schorpioen, metaal: tin, land: Brazilië, plant: jasmijn,

Kwaliteit: welzijn, seksualiteit, sensualiteit,

Levenszaken: weet dat wie je bent en wat je doet genoeg is, genoeg rust, eten, beweging, plezier en geld, eigenwaarde niet verbinden aan wat je doet of hebt, gezonde grenzen creëren ter bescherming van jouw vitale levenskracht.

Activiteiten: yoga, dansen, zwemmen, lopen
Spirituele activiteiten: meditatie, celibaat, vasten

Archetype: keizer(in): wil genieten en tolereert ieder zijn eigen plaats, heeft creatiekracht, moeder aarde, heeft lief met heel haar wezen, heeft een lijntje met het hogere, houdt balans tussen de liefde voor anderen en voor haar eigen vorstendom.;
Negatief archetype: de martelaar: laat dingen gebeuren. verzet zich niet tegen pijn, ziet de pijn als zijn/haar noodlot, denkt dat hij/zij een last moet dragen.

Engel Metatron

Bekrachtiging: Ik houd van mijn leven. Genezing ervaar ik steeds als ik rust, ontspan en me vermaak.

Ik genees elke conditie die me beïnvloedt, doordat ik weet dat mijn lichaam evenwicht en regeneratie zoekt, Ik stimuleer mijn immuniteit door te weten dat God in en door mij leeft.

Negativiteit doorstaan: Weet dat je honger en behoeften hebt en geef ze een plaats in je ervaring!;
Trakteer jezelf op de vreugden des levens en weet dat je recht hebt op wat je zegt te willen

 

3e Chakra/ zonnevlecht chakra

Net onder het borstbeen in de maag.

kleur: Geel,  element: vuur, zintuig: gezichtsvermogen
Edelsteen: topaas (moed en genezing, brengt genezing door vertrouwen in onszelf te geven), citrien ( eigenliefde), amber (helpt vrouwen hun innerlijke kracht te vinden)
Planeet: mars en zon;
Sterrenbeeld: ram en leeuw,
metaal ijzer/goud
Land: Verenigde Staten van Amerika, bloem: anjer

Levenszaken: een sterk en veerkrachtig ego ontwikkelen, weten dat je waardevol bent gewoon omdat je er bent.

Activiteiten: sporten, qi-gong, trektochten, fietsen, leiderschapstrainingen, psychotherapie, amateurtoneel, alleen zijn waarderen.

Positief archetype: de strijder, negatief: de dienaar
Aartsengel Uriël, regent van de zon

Klier: alvleesklier; reguleert glucose en insuline in het bloed en beïnvloedt de opname van voedingsstoffen, verbonden met vreugde, diabetes wordt gezien als het ontbreken van plezier en macht. Ontwikkel dus eigenwaarde!

Zetel van het ego/ persoonlijke identiteit, eigenwaarde, zelfrespect.

Dit energiecentrum beïnvloedt ook het zelfvertrouwen en persoonlijke macht, de vrijheid hebben van keuzes. Vraag jezelf af: Wat is het hoogste goed voor je?

4e Chakra / hartchakra
Goede relaties zijn de ware schatten van het leven!

In de borst.
Corresponderende klier: zwezerik/thymus. Deze is belangrijk voor immuniteit. Van het formaat van een vuist bij de kindertijd, krimpt hij. Er is een verband tussen de zwezerik en ons emotioneel welzijn. Als we gelukkig zijn en uiting geven aan liefde, functioneert hij goed en scheidt hormonen af voor de  vorming van het hart en functioneren longen. Deze wordt gevoed met energie van het hartchakra. Is het hart open, dan opent de klier zich ook. Thymus-extracten kunnen gebruikt worden als er sprake is van en verlies, afwijzing of emotioneel trauma. Deze voorkomen lichamelijke instortingen die vaak voorkomen na een groot verdriet en houden het immuunsysteem in evenwicht.

Kleur: groen voor hartbeschermer, roze of goud voor het hart zelf;
element : lucht

Intelligentie aspect: herkent het goede

Zintuig: voelen

Kristal: rozenkwarts, diamant, peridoot

Sterrenbeelden: weegschaal en stier

Metaal: koper en goud

Land Spanje

Mythologisch dier : hert

Kwaliteiten: eenheid, broederschap, liefde, vrede, puurheid en onschuld.

Levenszaak: liefde de kern van je leven laten zijn

Spirituele activiteit: leer eerst jezelf lief te hebben voor een ander, gebed, genezing, zingen, opgewekt streven

Positief archetype: de minnaar; brengt warmte en aanvaarding en geneest de harde plekken die deze aanraakt. Oprecht vriendelijk, verenigend, weten dat liefhebben leven is. Je leven verandert voorgoed als je dit type kent.

Negatief archetype: de acteur/actrice: heeft voorwaardelijk lief. Weet hoe en wie hij/zij liefheeft. Kan geen liefde in hun hart houden.

Aartsengel: Rafaël.

“Voed het hart met positieve energie om de liefde in mensen en de vreugde in alle dingen te zien. Accepteer de eenheid in alle leven. Door lief te hebben stralen we de vreugde van het zijn uit. Een open hartchakra wordt gezien als warm, uitnodigend en teder. Hoe ouder we worden hoe meer we innerlijk contact met alles willen voelen, voor een gevoel van eenheid en thuishoren. Liefde kan bestaan uit hulp van een leraar, therapeut of vriend. Vul het hart met liefde en laat elk gevoel van inferioriteit, onwaardigheid en gebrek los. In het domein van het hart zijn we verbonden met het Goddelijke hart. We strijden de strijd voor liefde, overwinning en de glorie van God. ( Paul Goelho). Als we onszelf op galante wijze overgeven aan het leven, staan we het toe ons te ontroeren.

Ons hart herinnert ons liefde. Het vergeet nooit de daden van liefde, vriendelijkheid en vriendschap.

5e Chakra / keelchakra

De in- en externe keel.

Omgekeerde piramide die aan de kaak hangt en met punt naar hart wijst.

Klier: schildklier; reguleert het basale metabolisme, dat direct effect heeft op lichaamsgroei, groei van het gebit, versterkt spieren en helpt de geestelijke ontwikkeling. Stimuleert de functionele ontwikkeling van seksuele organen en de schildklier.

Kleur: turkoois

Element: ether die alle dingen bevat.

Intelligentie aspect: de wil en expressie

Zintuig: horen

Kristal: turkoois (geprezen door Aziatische en Noord-Amerikaans Indiaanse culturen, zou de geest van de schepper bevatten, vergroot creatieve energie in het keelchakra, zal elke neiging tot energieverlies genezen en de verplichting om eerlijk te zijn verdiepen), blauwe agaat (helpt om je geest te verankeren in je lichaam, helpt om lichamelijke energie te behouden zodat ze niet verspild wordt aan afleidende gesprekken, helpt bij helder communiceren, eerlijk zijn en versterken van wilskracht)  en aquamarijn ( in deze prachtige steen is de schoonheid van de zee en lucht vastgelegd. Hij suggereert evenwichtige emoties en de verplichting om je gevoelens te delen met iemand met wie je een leven lang wilt delen).

Sterrenbeelden: tweelingen, maagd
Metaal: kwik, land: Italië

Kwaliteiten: wil, communicatie, creativiteit, eerlijkheid, integriteit;

Heldere communicatie weerspiegelt de mate waarin we begrepen en ondersteund willen worden in het leven en bepaalt de kwaliteit van onze ervaringen. Door je waarheid te communiceren, komen anderen te weten wat je denkt en voelt. Luister naar wat goed , waar, liefdevol en vriendelijk is. Het helpt om jouw oren gevoelig en open te houden.

Levenszaak: je wil beschermen, je hoogste waarheid uitdrukken, creatief leven

Lichamelijke activiteiten: de Alexander techniek, yoga, het osteopathisch rechtzetten van de ruggengraat, schedel sacrale therapie, expressief theater en dans, qi gong, tai-chi

Spirituele activiteiten: psalmen zingen, retraites, yoga, gebed, een dagboek bijhouden, in het openbaar spreken.

Positief archetype:  de boodschapper; leeft vanuit persoonlijke integriteit, vertelt de waarheid naar beste vermogen, verwoordt gevoelens en komt op voor mening, zegt nee als het nodig is en betrouwbaar

Negatief archetype: stil kind; expressie wordt door angst of schaamte onderdrukt. Verbergt gevoelens en zijn niet verbonden met hun hogere waarheid. Ze zeggen ja als ze nee bedoelen.

Engel: Gabriël, die het woord van God brengt

Het 6e chakra / voorhoofdschakra

Tussen de wenkbrauwen; in het midden van het wiggenbeen.

Voorziet ons van energie voor duidelijke en bondige gedachten, de gaven van spirituele reflectie en innerlijke overwegingen. Wortels voor psychologische volwassenheid en ethische en filosofische principes. Als het volledig geactiveerd is, stimuleert dit chakra beide hersenhelften. Brengt gegronde logische gedachten en intuïtieve en imaginaire ervaring samen.

Traditioneel: het derde oog; is de zetel van helderziendheid en intuïtie. Verdeeld in een voor- en achterkwab.

Klier: hypofyse
Als mensen niet voor zichzelf kunnen denken of verwarring of gebrek aan geestelijke helderheid of verbeeldingskracht ervaren, kan het zijn dat de hypofyse slecht functioneert. Hoofdklier, want het scheidt hormoon af dat de andere klieren in het lichaam controleert. Haar basishormonen beheersen de groei van het skelet en seksuele ontwikkeling en rijping en bij vrouwen de melkafscheiding. Heeft een sterke invloed op de schildklier en bijnier, beheerst de bloeddruk en is verantwoordelijk voor lichamelijke en psychologische groei. Als we sterk zijn afgestemd op onze innerlijke kennis, intuïtie en vertrouwen en onze creatieve verbeelding gebruiken, werkt deze klier goed. Als we zelf beperkende beelden over onze waarde automatisch voor waar aanvaarden, zonder ons af te vragen of eren wie we zijn, belemmeren we de functie van deze klier. Onze innerlijke gedachtegang heeft een sterke invloed op onze lichamelijk welzijn, zo toont onderzoek aan. Ze beïnvloedt onze hormonen en al onze endocriene klieren.

Het vermogen om te helen is een functie van onze geest, omdat het ons openstelt voor het goede om ons heen. Het helpt ons om te erkennen dat we heel zijn en recht hebben op liefde en op alles waarvan we zeggen dat we het willen. Het helpt ons het domein van nieuwe mogelijkheden te vergroten en toont ons perspectief als we vermoeid of verward zijn. Naarmate we dit chakra ontwikkelen, zijn we in staat om onze innerlijke leiding te raadplegen, uit het diepst van ons wezen. Het verfijnen van wijsheid van de hogere geest creëert een energiereserve die ons voor de rest van ons leven gezond van lichaam en geest houdt.

Kleur: indigo

Element: de kosmos

Intelligentie aspect: controle en wijsheid

Zintuig: waarnemen/ intuïtie

Kristallen: saffier (kostbaar, die oorspronkelijk blauw bevat, staat voor trouw in relaties, heldere gedachten en een besluitvaardige geest. Kan worden gebruikt om de geest te scherpen en de geest op te wekken, vaak in trouwringen) , tanzaniet ( bevat meer violet dan saffier. Voor genezing, en staat voor iemands verplichting aan het uiten van waarheid, wijsheid en liefde), lapis lazuli (steen der filosofie; vertegenwoordigt het principe van wijsheid van de hogere geest)

Planeet : de maan

Sterrenbeelden: boogschutter, vissen

Metaal: zilver

Kwaliteiten: inzicht, wijsheid, verbeelding, intuïtie en kennis.

Levenszaak: je intelligentie richten, weten wie en wat voor jou het hoogste goed en de hoogste vreugde is; wijsheid halen uit goede en slechte levenservaringen; kiezen voor leven, gezondheid, vreugde en voldoening in elk aspect van je leven.

Lichamelijke activiteiten: yoga, tai-chi, qi gong, oog oefeningen volgens de Bates methode.

Spirituele activiteiten: helder nadenken over jouw leven, verheffende boeken lezen of verheffende films kijken, reflectie, overweging, meditatie en creatief gebruik van de verbeelding om het leven dat je jezelf wilt voor te stellen.

Positief archetype: de Wijze of Oudere persoon; deze heeft wijsheid verfijnd en dat is volgens de bijbel waardevoller dan goud. Wijze mensen geven het beste van hun levenservaring door aan anderen om hen te helpen op hun levenspad. Ze moedigen spirituele zoektochten en lichamelijke avonturen aan, maar leiden ons ook bij het maken van de beste keuzen voor onszelf. Leren volgens universele principes en vertrouwen erop dat een hogere bron hen over de bergen en dalen van het leven helpt. Ze helpen ons om ons leven te leiden.

Negatief archetype: de intellectueel ; haalt alleen informatie uit beperkte reserves van rationeel, analytisch denken, zonder daarin de emotionele of spirituele aspecten van het leven te betrekken. De gedachten van intellectuelen zijn vaak droog, levenloos en zonder energie. Vaak met veroordelende en nauwe visie.

Engel: de Shekhinah, beter bekend als het vrouwelijke gezicht van God

Meditatie: “Ik denk het beste over mijzelf, altijd, in alle situaties. “ Ik stel mijzelf open om mijn innerlijke leiding en diepste wijsheid te leren kennen. Ik sluit mijn bewustzijn aan bij de bron van alle leven. Ik geloof in mijn onbeperkte vermogen tot vreugde, genezing en geluk. Ik sta open voor nieuwe energie, nieuwe mensen, plaatsen en ervaringen. Ik leef in het licht van mijn waarheid en accepteer wat ik weet.

7e Chakra/ Kroonchakra

Boven op de schedel, rond het schedeldak (zogenaamde fontanel)

Bereikt de hoogste vorm van spiritualiteit. Verbindt ons met onze onuitwisbare en permanente goddelijkheid en is de bron van genezende energie in het menselijk energiesysteem. De chakra’s fungeren als een ladder naar liefde ,spiritualiteit en genezing.

Klier: de pijnappelklier, die melatonine en andere hormonen afscheidt die rust en lichtgevoeligheid beïnvloeden. Boven in het hoofd. Lijkt op een staafje en kegeltje in het netvlies van het oog en lijkt lichtgevoelig. Controleert de slaappatronen, menstruatiecycli en sterk ritmische cycli van het lichaam. Wordt geassocieerd met het hogere bewustzijn en is het domein van het Goddelijke.

Activeer deze klier door meditatie, yoga en bewustwordingsonderzoek. Wordt gezien als onze verbinding met kosmische energie, die het lichaam van dit chakra binnenkomt en deze klier stimuleert. Concentratie hierop stelt hogere geest open voor verlichting door een gevoel van eenheid met alle dingen.

Door onze angsten en lasten over te geven aan een hogere macht, kunnen we meer aan en zijn we kalmer bij mogelijke pijn, verliezen of scheidingen. Als we dit omschakelingsproces accepteren, dat ons leven door het Goddelijke wordt geleid, beginnen, gaan we schitteren, worden we gezonder en veerkrachtiger en staan we open voor de nieuwe mogelijkheden om te leven zoals we willen. Hoe meer we ons bewustzijn afstemmen op de uiteindelijke waarheid van een hogere macht, des te vrijer worden we om in vreugde, harmonie en sereniteit te leven. Het eren van de geest, staat ons toe om dankbaarheid te ervaren voor wie we zijn en hoe ons leven zich ontvouwt. We leren dat we nooit alleen zijn en dat we te allen tijde geliefd zijn en geleid en beschermd worden!!

Kleur: violet

Muziek: Hindoestaanse raga’s

Element: de kosmos

Intelligentieaspect: spiritueel begrip

Zintuig: gelukzaligheid

Kristallen: amethist (spirituele helderheid en liefde van hogere geest. Verzacht pijn), alexandriet (deze zeldzame steen is sterk geladen met een uiterst verfijnde elektrische energie. Stimuleert je psychische gaven, zoals helderziendheid en het vermogen tot helder horen en opent je hogere centra van het bewustzijn).

Planeet: het universum
astrologische associatie: waterman

Metaal: platina

Land: India, dier: adelaar

Kwaliteiten: genade, schoonheid, sereniteit, eenheid met alles wat is

Levenszaken: verbondenheid met het grotere geheel van het leven; creatie van een vitale, spirituele context waarin uw levenservaringen zijn ingekaderd

Lichamelijke activiteiten: geen – stilte

Spirituele activiteiten: gebed, meditatie, reflectie

Positief archetype: de goeroe; weet wie hij is. En dat de Goddelijke kracht door hem heen stroomt en identificeert het eerder als een voedingsbodem voor zijn wezen dan als de tijdelijke delen van zijn leven. Laat het leven door zich heen bewegen, dat je nog dieper naar het bewustzijn voert.

Negatief archetype: de egoïst; denkt dat alleen zijn inspanning genoeg is om te leven. Gelooft niet dat hij deel uitmaakt van een groter geheel en dat zijn strijd en inspanning de uitkomst van zijn leven beheerst.

Engel: het licht van Christus

Meditatie bij het Kroonchakra

“God is altijd in me, boven me, onder me en om me heen. “

Ik zoek de hoogste waarheid en de meest helende manieren om mijn leven te leven.

Ik weet dat mijn hogere doel nu wordt bereikt.

Ik vertrouw erop dat God mij de volgende stap in mijn proces laat zien.

Het negatieve doorstaan

Stel je bewustzijn open voor een hogere macht dan je beperkte, alledaagse zelf. Er is een hogere ik die jou de weg kan wijzen en je liefde en bescherming kan bieden. Neem de tijd om dat te vinden in jezelf.

Kijk binnenin jezelf om te ontdekken wie je bent. Laat beperkende ideeën over je ik los, zodat ze gemakkelijk kunnen verdwijnen.

Vermijd situaties of mensen die niet vredelievend zijn.

Onderzoek jouw gedachten over het leven. Accepteer niet wat je wordt aangereikt, zonder te weten of het goed voor je is.

Richt je bewustzijn elke dag een moment naar binnen om zo contact te maken met dat deel dat eeuwig en onuitwisbaar is. Het zal je door je leven leiden als je dat toestaat.