Pak jij die sleutel om jouw onzekerheid los te laten?

Het is niet makkelijk om onzeker te zijn. Als je onzeker bent, komt dit door vaak door externe factoren. Dit lijkt een logische gedachte tenminste. “Mijn man, collega of moeder is dominant en laat mij mezelf klein voelen.
Naast hem ben ik minder, want hij weet alles en iedereen vindt hem geweldig”, of “zij is de baas en daarom moet ik precies zo doen zoals zij het wil”. Het kan best zijn, dat iemand gedrag vertoont, waardoor jij geïntimideerd raakt. Of je dit nu wilt of niet. Intern zul je dan toch een strijd leveren, want je wilt dit niet. Je bent toch zeker prima zoals je bent? Waarom zo reageren zoals er van jou verwacht wordt of zodat die ander macht over jou heeft?

Vaak heeft dit met patronen van vroeger te maken. Je gedraagt je zoals jou bekend is, bijvoorbeeld onderdanig. Nu wil je dit te boven komen! Alleen doe dit dan op de meest efficiënte manier. Ga je niet verzetten tegen die ander, maar ga ook niet bevriezen of vluchten/ontwijkgedrag vertonen, of meepraten. Richt je eigenlijk niet op die ander. Richt je in eerste instantie op jezelf.

Aan de ene kant wil jij jezelf niet laten intimideren of beïnvloeden dus, maar aan de andere kant doe je dit toch. Logisch ? Eigenlijk niet. Het is namelijk op iets gebaseerd dat je je zo voelt. Dat komt dus in eerste instantie niet door die ander. Die ander heeft dit gedrag ook maar aangeleerd door zijn of haar ervaringen uit het verleden. Het kan een houvast zijn, om bijvoorbeeld niet afhankelijk te worden van een ander.
Maar dat is niet van belang. Jij hoeft die strijd met de ander niet aan om jezelf beter te voelen, de overhand te krijgen. Dat zorgt niet voor jouw zelfvertrouwen en alles wat daarbij aan positiefs bijkomt. Die ander weet in elk geval duidelijk wat hij of zij wil en dat geeft altijd een tegenreactie bij anderen. Daar hoef jij je niet mee te bemoeien of je er een mening over te vormen. Iemand mag reageren zoals hij of zij wil en is daar vrij in, gelukkig. Zo ben jij ook vrij om te zijn wie en hoe jij wilt zijn!

Hetgeen waardoor jij je zekerder over jezelf kunt voelen, is te regelen. Je moet dit alleen wel willen en vertrouwen hebben dat het werkt. Wil jij dit?? Wil je die onzekere gevoelens echt de rug toekeren, of wil jij jezelf nog een slachtoffer voelen? Als jij dit echt wilt, want daar begint het mee, dan ben je al een heel eind.

De sleutel waarmee jij een ruimte binnentreedt, waar jij je prettig voelt, zeker en rustig en gepassioneerd, is: jouw gedachte! Begin nu eens naar deze gedachte te luisteren:
Ik leid mijn prachtige magische EIGEN  leven zonder steeds bevestiging van de ander nodig te hebben. (Het mag natuurlijk meer in jouw eigen woorden, maar het komt hierop neer. )
Voor mij werkt de zin: “Ik ben gelukkig mijn eigen kapitein die haar eigen koers bepaalt!”

Als jij jezelf laat leiden door een ander zijn/haar verwachtingen (die ook nog eens niet zeker de echte verwachtingen van de ander hoeven te zijn, maar daarover later meer) dan zou je net zo goed in een kooitje kunnen gaan zitten en een verpieterd vogeltje zijn.

Door onzekerheid begrens je jezelf en zet jij jezelf in een gouden kooi als het ware. Wil je dat ? Of wil je vliegen en ontdekken, als een vrije vogel. Zonder dat je die arend in jouw omgeving laat bepalen hoe of waar jij heen vliegt. Je hebt jouw eigen vleugels en jouw eigen leven.

Experimenteer hier maar eens mee en kijk of dat wat je tegenkomt, wel zo naar of beangstigend is, als jij van tevoren denkt.

Ik wens je veel (vleugel)vrijheid! Of een grote oceaan om te bevaren! Net wat jouw lijfspreuk wordt vanaf nu.